Aditon | Terminoloji | Okur Yazarım
Sanat Tarihi Terminoloji

Aditon

Written by Okur Yazarım

Aditon, Antik Yunan ve Roma mimarisinde, tapınakların kutsal mekanı olan Cella’nın (Naos) arkasında bulunan gizli odaya verilen isimdir. Aditon’da tanrı ya da tanrıçanın heykelleri, kutsal eşyalar ve Tanrı’ya sunulan armağanlar muhafaza edilmiştir. Yalnızca din adamların girebildiği kutsal bir oda olan Aditon’a yalnızca Cella’dan (Naos) giriş yapılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda Aditon’a dışarıdan bir girişte sağlanmaktadır. Yunan ve Roma tapınaklarında pencere olmadığından bu alan daima karanlıktır.

Antik Çağ’da önemli bir kült ve bilicilik merkezi olan Klaros Antik Kenti’nde yer alan Apollon Tapınağı’nın Aditon’u aykırı bir örnek olarak dikkati çekmektedir.

Apollon Tapınağı’nda yer alan Aditon, merdivenli geçitlerle ulaşılan iki odalı bir mekândır. Cella’nın altında yer alan iki odalı bu yapı, kehanet ritüelinin gerçekleştirildiği bir mekandır. Ön Aditon, başvuranların bekleme yeri olarak kullanılırken, arka Aditon’unda kutsal bir kuyu ve su kaynağının olduğu gözlenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

  • Doğan Hasol – Mimarlık Sözlüğü
  • Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi
  • Sinem Ayabak – Klaros Kutsal Alanı
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

About the author

Okur Yazarım

2016'nın Ekim ayından itibaren Sanat Tarihi, Mitoloji ve Sembolizm konularında yazılar yazmak üzere bir araya gelmiş küçük bir grubuz. Bu süre içerisinde sizlere okuduğumuz ve araştırdığımız konularda mümkün olduğunca doğru bilgiyi basit bir dille ulaştırmak için çabalıyoruz.

Leave a Comment