Camille Pissarro Kimdir? | Sanat Tarihi | Okur Yazarım
Kimdir? Sanat Tarihi

Camille Pissarro Kimdir?

Written by Okur Yazarım

Jacob Camille Pissarro, 1830’da Batı Hint Adaları’ndaki Saint-Thomas’ta doğmuştur. Babası, bir hırdavatçı dükkanı sahibidir ve çocuklarının da bu işi yapmasını istemiştir. Camille Pissarro, 1947’de Paris’teki eğitiminden döndükten sonra, beş yıl boyunca hırdavat dükkânıyla ilgilenmiştir. Ancak bu süreç içerisinde çizim yapmayı hiç bırakmamıştır. Aile işine pek ilgi göstermeyen Pissarro, Danimarkalı ressam Fritz Melby ile birlikte Venezuela’ya gitmiştir. Burada iki yıl kalan sanatçı, yaptığı tablolarla geçinmeye çalışmıştır. 1855’te Saint-Thomas’a dönen Pissarro, bir süre daha aile işletmesinde çalışmıştır. 1855’in sonunda Evrensel Sergi’yi görebilmek için Fransa’ya giden sanatçı, ayrıca Paris’te de sanat eğitimi almıştır.

Camille Pissarro, 1860’ta Julie Velay ile tanışmış; 1871’de ise evlenmiştir. Bu evlilikten altı çocuğu olmuştur. 1866’da ailesiyle birlikte Pontoise’a taşınan sanatçı, bir süre Cézanne ile çalışmıştır. 1869’da ise ailesiyle beraber Louveciennes’te gitmiştir. 1884’te Éragny’de bir ev satın alan Pissarro, vefatına kadar burada kalmıştır. Günümüze pek çok değerli eseri kalan başarılı ressam, 13 Kasım 1903’te Paris’te vefat etmiştir.

Eğitim Hayatı

Camille Pissarro, 1842’de Paris’in Passy şehrindeki yatılı bir kolejde eğitim görmüştür. Burada, özellikle gelişmiş sanatsal yeteneğiyle dikkat çekmiş ve kolej müdürü vesilesiyle sanatsal eğilimi teşvik edilmiştir. Babası, Pissarro’nun başarılı bir ressam olacağına inanarak onu 1855’te Paris’e göndermiştir. Orada Ecole des Beaux-Arts’a kaydolarak iyi bir eğitim görmüştür. Daha sonra İsviçre Akademisi’ne kaydolan sanatçı, 1863’te Monet ve Cézanne ile tanışmıştır.

Sanat Hayatı ve Eserleri

Camille Pissarro, küçük yaştan itibaren sanatsal yeteneğiyle dikkat çekmiştir. Bir süre aile işletmesinde çalışan sanatçı, Saint-Thomas’tan geçen ressam Fritz Melby tarafından fark edilmiştir. Melby, Camille’i ressam olabileceğine ikna etmiştir. Melby ile Venezuela’ya giden sanatçı burada iki yıl kalıp sanatına yoğunlaşmıştır. 1855’te Paris’e taşınan Pissarro, özellikle Corot’nun manzaralarından etkilenmiştir.

Pissarro, 1859’dan itibaren eserlerini Salon’da sergilemeye başlamıştır. Ne var ki 1861’deki sergide eserleri reddedilenler salonunda yer almıştır. 1866’da Cézanne ile çalışmaya başlayan sanatçı, bu süreç içerisinde üslubunu tamamen geliştirmiştir. Pissarro, Salon’daki son sergisini ise 1870’te açmıştır.

Camille Pissarro gerek Empresyonizm’in gerekse Post Empresyonizm’in gelişimine büyük katkıları olmuş önemli bir Fransız empresyonisttir. Kuruluşunda son derece etkin olduğu Empresyonist akımın bütün sergilerine özenle katılan grubun tek ressamıdır.

Ünlü ressam, eserlerinde Fransa kır ve kent manzaralarını resmetmiştir. Sanat üslubu çağdaşlarına göre daha değişken olmuştur. Sanat hayatı boyunca sürekli olarak farklı teknikler deneyen Pissarro’nun, eserlerinde Empresyonizm, Post Empresyonizm ve Noktacılık akımının izleri görülmektedir.

Sanatçı, 1880’den itibaren eserlerine figürleri de dahil etmeye başlamıştır. Ancak kullandığı figürler dekoratif değerlerle sınırlıdır. 1885’te genç sanatçılarla tanışan Pissarro, onlarla birlikte yeni teknikler ve farklı yaklaşımlar keşfetmiştir. Özellikle Seurat‘nın çalışmalarına ilgi duymuştur.

Fox Hill, Yukarı Norwood (Fox Hill, Upper Norwood)

Pissarro, Fox Hill, Yukarı Norwood adlı tabloyu, Fransa-Prusya savaşı sırasında, İngiltere’de kalırken 1870-1871 tarihleri arasında tamamlamıştır. İngiliz kırsallarını resmeden sanatçı, yerel manzarayı natüralist bir şekilde vurgulamak için birçok farklı renk ve tonu karıştırmıştır. Pissarro’nun parlak renk kullanımı, eseri oldukça gerçekçi kılmıştır. Tuval üzerine yağlı boya tekniğinde yapılan bu eser günümüzde Londra Ulusal Galeri’de sergilenmektedir.

L’Avenue de l’Opera, Kar, Sabah (L’Avenue de l’Opera, Snow, Morning)

Pissarro, Éragny’den Paris’e döndüğünde bir süre Hôtel du Louvre’da kalmıştır. Otel penceresinden Avenue de l’Орérа’nın manzarasını gören sanatçı, bundan etkilenerek 1898’de L’Avenue de l’Opera, Kar, Sabah isimli tabloyu yapmıştır. Pissarro, Paris’in durmayan aktivitesi ve hareketinden yola çıkarak karakteristik bir şehir görüntüsü yaratmıştır. Sanatçı, küçük ve dinamik fırça darbeleriyle gökyüzüne hareket unsuru katmıştır. Eser, Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

  • NTV Yayınları – Sanat
  • Nathalia Brodskaya – Camille Pissarro
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

About the author

Okur Yazarım

2016'nın Ekim ayından itibaren Sanat Tarihi, Mitoloji ve Sembolizm konularında yazılar yazmak üzere bir araya gelmiş küçük bir grubuz. Bu süre içerisinde sizlere okuduğumuz ve araştırdığımız konularda mümkün olduğunca doğru bilgiyi basit bir dille ulaştırmak için çabalıyoruz.

Leave a Comment