Tanrıların Kıyameti Ragnarok

0
4649

İskandinav mitolojisine göre Ragnarok, tanrıların kıyamet günüdür. Germen mitolojisi hakkında ki en iyi kaynaklarda bu büyük felaket sıkça geçmektedir. Edda ve Skald şiirlerinin çoğu yerinde Odin’in seçkin ve tecrübeli savaşçılardan kurulu bir ordu toplayarak savuşturmaya çalıştığı bu büyük beladan yani kıyamet gününden söz edilmektedir.

Ragnarok sözcüğü “tanrıların düzenleyici gücü” anlamına gelen ragna- ile “kader, kıyamet” anlamına gelen -rok sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Ancak “rok” sözcüğü alacakaranlık anlamındaki “rokkr” sözcüğü ile karışmış ve bu yüzden anlam “Tanrıların Alacakaranlığı (Ragnarøkkr)” şeklini almıştır.

Tanrıların Kaçınılmaz Sonu

Tanrılar bu kıyametin kendileri için kaçınılmaz bir son olduğunu bilirler ve yapılacak olan son savaşta yenilecekleri de onlara önceden haber verilmiştir. Üç yıl süren korkunç bir kış mevsiminden sonra Vigrid Düzlükleri’nde tanrılarla donmuş devler arasında son bir savaş yapılacaktır. Odin ve tanrılar, savaşlarda öldürülen ve daha sonra Valhalla’ya getirilen “şerefli ölüler” ile birlikte; ateş tanrısı Loki, donmuş devler ve Hel’den (Germen yeraltı dünyası) gelen “değersiz ölüler”e ilaveten, korkunç kurt Fenrir ve deniz canavarı Jormungand’la savaşmaktadır. Baş tanrı Odin’in, bu felaketi önlemek için yapabileceği hiçbir şey yoktur. Tek tesellisi, Ragnarok’un evrenin sonu olmadığını bilmesidir.

Bu çağda ortaya çıkacak birtakım doğal kötülük alametleri vardır. Gylfaginning şiirinde Yüce, Gangleri’ye güneşin ve ayın, kendilerini yemeye çalışan kurtlardan kaçtıkları için gökyüzünün bir ucundan diğerine koşturup durduklarını söyler. Şimdi öğreniyoruz ki Ragnarok geldiğinde, kurtlar güneşi ve ayı yakalayıp yemeyi başaracaklardır:

Birinci kurt, güneşi yutacak ve insanlar bunun büyük bir felaket olduğunu düşünecekler. İkinci kurt ise ayı yutacak ama bu ilki kadar büyük bir infial yaratmayacak. Yıldızlar gökten düşecek, yeryüzü sarsılacak, dağlar hallaç pamuğu gibi sağa sola savrulacak, ağaçlar yerlerinden sökülecek, yalçın kayalıklar un ufak olacak, bütün bağlar kopacak, zincirler kırılacak ve böylece kurt Fenrir serbest kalacak.

Odin ve Fenrir

Savaşta Thor, Jormungand’ı öldürmeyi başarır fakat yılan tarafından zehirlendiği için kendisi de ölür. Fenrir ise Odin’i yutar. Odin’in oğlu Vidar, kurdu öldürüp babasının intikamını alır. Diğer tanrıların çoğu donmuş devlerle karşılıklı olarak yıkıma yol açan karşılaşmada ölecek ve “suların içinden yükselen yeşil ve güzel” yeni bir dünya doğacaktır.

Yeni Bir Başlangıç

Savaş öncesi dünyaya ait iki insan olan Lif ve Lifthrasir, kutsal ağa. Yggdrasil’e sığınır ve büyük katliamdan sonra, dünyayı insanlarla doldurmak için tekrar ortaya çıkarlar. Hayatta kalan pek çok tanrı arasında, Odin’in oğulları Vidar ve Vali, ağabeyi Honir, Thor’un çekicini miras bıraktığı oğulları Modi ve Magni ve ölümden geri dönen Balder de vardır.

Yararlanılan Kaynaklar

  • Arthur Cotterell & Rachel Storm – Dünya Mitoloji Ansiklopedisi
  • R. I. Page – İskandinav Mitleri
Click to rate this post!
[Total: 15 Average: 2.9]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz