Claude Monet Kimdir?

0
1597

İzlenimcilik (Empresyonizm) sanat akımının öncü isimlerinden biri olan Claude Monet, 1840 yılında Paris’te doğmuştur. Ünlü ressam beş yaşındayken Kuzey Fransa’nın bir sahil kasabası olan Le Havre’e taşınmıştır. Bu bölge, Claude Monet’in sanat gelişimi için önemli bir başlangıç olmuştur.

Claude Monet’in sanata olan ilgisi küçük yaşlarda başlamıştır. Dışarıda gözlem yapmayı daha çok seven sanatçı, bu sebeple okul kitaplarını insan taslaklarıyla doldurmuştur. Monet, yeteneği ile annesi tarafından her zaman desteklenmiştir. Annesinin 1857’de ölümü üzerine derin bir acı çekmiştir.

Claude Monet, yaşamı boyunca iki evlilik yapmıştır. Monet’in Camille Doncieux ile evliliğinden Jean ve Michael isimli iki çocuğu olmuştur. Ünlü ressam, 5 Aralık 1926 tarihinde akciğer kanseri nedeniyle vefat etmiştir. Vefatına kadar elinden fırçasını hiç bırakmayan sanatçı, dünyaca ünlü eserlerini miras olarak bırakmıştır.

Eğitim Hayatı

Başarılı bir eğitim hayatı olan Claude Monet’in sanata olan ilgisi Normandiya’da başlamıştır. Burada Jasques Louis David‘in öğrencisi olmuştur. Bunun yanı sıra Monet, bu bölgenin kıyı kasabalarını resmetmesiyle ünlü bir manzara ressamı olan Eugéne Boudin ile tanışmıştır. Bu tanışma Claude Monet için önemli bir deneyim olmuştur. Çünkü Monet, Boudin’den açık hava resmini öğrenmiştir. Monet, 1859’da Paris’e taşınmış ve Académie Suisse’e kaydolmuştur. Bu gelişme sanatçının eğitim hayatında önemli bir basamak olmuştur. Sanatçı Académie Suisse’de uzun yıllar yakın arkadaşı olacak olan sanatçı Camille Pissarro ile tanışmıştır. Monet ayrıca Paris’teyken Academie Suisse ve Charles Jacques’in atölyesinde bağımsız olarak çalışmıştır.

Claude Monet, 1860-1862 yılları arasında Cezayir’de askerlik yapmak üzere Paris’ten ayrılmıştır. 1863 yılında eğitim hayatına devam edebilmek için tekrar Paris’e dönerek Charles Gleyre’nin atölyesinde eğitim almıştır. Monet’in sınıf arkadaşları arasında Pierre Auguste Renoir, Frederic Bazille ve Alfred Sisley gibi önemli izlenimci ressamlar da yer almıştır. Monet, eğitim hayatının ilk yıllarında, her yıl düzenlenen salon sergilerine katılmıştır. Dolayısıyla bu sergilerde, Edouard Manet ve Gustave Courbet gibi isimlerle de tanışmıştır.

Sanat Hayatı ve Eserleri

Claude Monet’in sanat hayatında tanıştığı insanların önemi büyüktür. Örneğin ilk olarak Normandiya’da başlayan sanat hayatı, burada Boudin ve Jongkind ile tanışmasıyla bir adım öteye gitmiştir. Bunun yanı sıra Boudin’den manzara resminin inceliklerini öğrenen Claude Monet, Paris’teki eğitimi sırasında başta Camille Pissarro olmak üzere; Pierre Auguste Renoir, Frederic Bazille, Alfred Sisley, Edouard Manet ve Gustave Courbet gibi isimlerle tanışarak sanatını daha da geliştirmiştir. Renoir, Sisley ve Bazille ile açık havada resim çalışmaları yapan Claude Monet, öncülerinden biri olduğu izlenimcilik akımının biçimlenmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu süreçte pek çok eser yapan sanatçı, 1866 yılında eşi Camille’in portresini ve “Bahçedeki Kadınlar” eserini 1867 yılındaki Salon sergisinde sergilemek üzere yapmıştır.

Claude Monet "Bahçedeki Kadınlar" eserini 1867 yılındaki Salon sergisinde sergilemek üzere yapmıştır.
Bahçedeki Kadınlar

Gün Doğumu

“Bahçedeki Kadınlar” isimli eserinin sergilenmemesi üzerine 1874’te bağımsız bir sergi düzenleyen Claude Monet’in bu etkinliğine Degas, Manet, Pisarro, Renoir, Morisot gibi isimlerde katılmıştır. Bu gruba Claude Monet’in “Gün Doğumu (Impression, Soleil Levant)” tablosundan esinlenilerek “empresyonist” adı verilmiştir. Bu eserde sisler içerisinde bir liman tasvir edilmiştir. Özellikle güneşin doğumuyla birlikte denize yansıyan ışık dalgaları, mavi ve yeşilin en güzel tonunu teşkil etmiştir. Belli belirsiz fırça darbeleriyle adeta bitmemiş hissi uyandıran Gün Doğumu, biçim ve ışığın en güzel örneğidir.

Saman Balyaları Serisi

Claude Monet, açık havada resim yaparak eserlerinde doğal ışığı kullanmıştır. Üstelik iyi bir gözlemci olan sanatçı, günün farklı saatlerinde yaptığı seri resimleriyle tekniğini zirveye taşımıştır. Bu serilerde sanatçının amacı, aynı pozisyondan göründükleri takdirde ışık ve yansıma sayesinde değişikliğe uğradıklarını göstermektir. Bu yüzden Claude Monet’in büyük bir heyecanla yaptığı serilerden biri Saman Balyaları’dır.

Nilüferler Serisi

Claude Monet’in seri tabloları içerisinde özellikle en dikkate değeri Nilüferler serisidir. Serinin fikrini 1890’da tasarlayan Claude Monet, nilüferler üzerindeki çalışmasını iki aşamada gerçekleştirmiştir. Birinci aşamada 1898-1908 yılları arasında nispeten küçük boyutlu tuvaller yapmıştır. 1916’dan 1926’ya kadar olan dönem ise çalışmanın ikinci aşamasını oluşturmuştur. 1922’de Fransız hükümetine sunulan bu eser, Paris’teki Orangerie des Tuileries’de sergilenmektedir.

Claude Monet'in seri tabloları içerisinde belki de en dikkate değeri Nilüferler serisidir.
Nilüferler

Görüldüğü gibi ünlü ressam Claude Monet, izlenimcilik akımının önemli bir figürü olmuştur. Fransız resmine değerli katkıları bulunan Monet’in eserleri Collections du Musee d’Orsay dijital arşivinde yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

  • Ufuk Çetin – Claude Monet ve Sanatına Kısa Bir Yolculuk
  • DİRİM/Ocak-Şubat-Mart 2007- “Ben Bir Kuş Öterken, Resim Yaparım” Claude- Oscar Monet
  • Nina Kalitina and Nathalia Brodskaia- Claude Monet
  • https://www.musee-orsay.fr/fr
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz